Kybernetická bezpečnost - seminář pro děti

07. 03. 2023 \ akce
Kostelní Lhota

Zveme všechny uživatele internetu a chytrých telefonů na opravdu unikátní semínář pro děti.

Přednášejím bude Pavel Matějíček, etický hacker, který umí zábavnou formou přiblížit složitou problematiku IT bezpečnosti běžným smrtelníkům. Spolupracuje s Národním pedagogickým institutem a protože má sám děti, věnuje se i besedám s rodiči na téma jak děti v kyberprostoru chránit.

 

Pro mládež   16:30 - 18:30

Pro dospělé   18:30 - 20:30

 

Nosným tématem bude rodičovská kontrola a bezpečnost dětí on-line.

Podíváme na téma sharentingu a bezpečnosti dětí na internetu. Dozvíte se nejen co to sharenting je a proč to s ním nepřehánět, ale osvětlíme si i jiné nástrahy, které na děti v digitálním světě čekají – sexting a s ním související revenge porn, syndrom FOMO a temné stránky sociálních sítí a dojde i na let´s playe, lootboxy, youtubery a influencery, kyberšikanu a griefování. Nelekejte se anglických výrazů, školení bude v češtině. 

Lektor je specialista na kybernetickou bezpečnost a otec dvou dětí, který spolupracuje i s Národním pedagogickým institutem, takže můžete očekávat praktické rady i konkrétní způsoby, jak děti chránit.

Osnova:

  • Úvod do problematiky rodičovské kontroly a zajištění bezpečnosti dětí v on-line prostoru.
  • Bezpečnost dětí na internetu: Přehled nejčastějších bezpečnostních hrozeb, se kterými se děti mohou v on-line prostoru setkat podle věku dítěte.
  • Rodičovská kontrola: Seznámení s různými metodami rodičovské kontroly, jako jsou filtry webových stránek, zákaz kontaktu s neznámými lidmi a nastavení časového limitu pro používání aplikací či zařízení.
  • Děti na sociálních sítích – problematika a nástrahy služeb jako je Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat atd.
  • Gaming, YouTubeři, Letsplaye a E-sport – od nevinné zábavy až k hazardu, ztrátám účtů, financí i přátel, kyberšikaně a griefování.
  • Jak naučit děti jak se chovat bezpečně na internetu, jak chránit své soukromí, jak odmítnout nevhodné nabídky a jak reagovat na nebezpečné situace.
  • Jak komunikovat s dětmi o bezpečnosti na internetu a vést dialog o tom, co děti dělají on-line.
  • Seznam zdrojů, kde mohou najít další informace o rodičovské kontrole a zajištění bezpečnosti dětí v on-line prostoru, jako jsou knihy, webové stránky a další odborné zdroje.
  • Diskuze a dotazy: prostor pro dotazy a diskuzi, aby rodiče mohli sdílet své zkušenosti a vyměňovat si nápady a rady.

Hlavní stránka